top of page

Over fenix begeleiding

Wie is Noëlle Consten?

Mijn kribbe stond in het Zuid-Limburgse Heerlen, waar ik op kerstavond 1964 het levenslicht zag. Vandaar ook mijn naam, Noëlle, die ‘kerst’ betekent. Als kind was ik erg nieuwsgierig en hield van de natuur, dieren, mooie dingen en creatief of sportief bezig zijn. Iets dat ik jarenlang met veel plezier met mijn werk als activiteitenbegeleider met verstandelijk beperkten heb kunnen combineren. 

 

Het begeleiden van mensen ging mij heel goed af, maar als ik me ging bemoeien met andere zaken op de werkvloer werd me dat niet altijd in dank afgenomen. Hierdoor stak ook een stukje frustratie uit mijn jeugd de kop op. Toen al kampte ik met faalangst. Eigenlijk wist ik niet wat ik wilde worden. Nu realiseer ik mij dat je niets kunt worden wat je al bent. Uiteindelijk koos ik voor de pabo. In principe een brede opleiding waarna ik altijd nog verder kon studeren, psychologie of zo. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Ik wilde direct gaan werken, maar helaas waren er destijds weinig banen in het onderwijs. Via het onderwijs en de kinderopvang belandde ik daarom al snel in de activiteitenbegeleiding, waar ik mij direct thuis voelde. Maar altijd knaagde er iets in mij: kon ik niet meer, wilde ik niet meer?

 

Ik besloot mij te gaan oriënteren in een heel andere richting, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. En het leven werd wreed. Een aantal jaren bleef ons, mijn man en ik, niets bespaard. Ik werd ziek, en na een paar jaar ook mijn man en tegelijkertijd mijn moeder. Als gevolg hiervan belandde ik in een burn-out en er speelden nog wat andere zaken, waardoor ik werd gedwongen kritisch naar mezelf en mijn leven te kijken. Ik was veel te lang in de overlevingsmodus doorgegaan en had mezelf daardoor behoorlijk beperkt. Toen ook nog twee sollicitaties op de door mij felbegeerde doorgroeifuncties op niets uitliepen, ging bij mij de knop om. Zo kon ik niet blijven doorgaan, het moest anders. Ik wilde nog één keer herrijzen in mijn leven, letterlijk. Volledig opbranden en herrijzen uit de as, in een 2.0-versie. Als een fenix (phoenix/feniks), de vogel die herrijst uit zijn as en die de wedergeboorte symboliseert.

Simpel & doeltreffend

 

In vertrouwen wilde ik durven loslaten om te zien waar ik zou uitkomen. En ik wilde eigen baas zijn. Het verhaal van een andere zzp’er gaf voor mij de doorslag. Hij vertelde me dat hij tegen betaling oude inboedels bij mensen ophaalt en wegbrengt naar het milieupark.

In eerste instantie dacht ik: hoe kun je daar nu je beroep van maken? Maar tegelijkertijd zag ik ook het enorme belang van zijn dienst in. Want hij voorzag in een heel grote behoefte van veel mensen. Dit is dienstbaarheid, in een heel kleine, simpele vorm. 

 

Zo ontstond het idee voor fenix begeleiding. Want hoeveel mensen hebben niet soms de behoefte aan een luisterend oor of gewoon iemand die een leuke activiteit met ze onderneemt? Niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar juist ook mensen die wat reguliere zorg en aandacht betreft een beetje tussen het wal en het schip belanden. Bijvoorbeeld door de lange wachttijden in de GZ of het tekort aan vrijwilligers in zorgcentra. Op een laagdrempelige en kleinschalige manier wil ik voor hen net dat beetje extra kunnen betekenen.

 

Wil je weten of ik ook wat voor jou of een dierbare kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Noëlle Consten zorgcoach fenix begeleiding
  • Linkedin
Bekijk hier mijn CV
Certificaat Coaching
bottom of page